* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Tuesday, October 16, 2012

~~ ONLINE GAMING TO SHARE ~~



Hey hey.. today, aku nak share lah an online gaming yang aku selalu main bila ader slot2 masa walaupun 15min lah.. Kalau asik dgn kids jer, pun rimas jugak lah kan. So ader kala nyer I need time for my own. Doing something dat I love. Online gaming nie aku dah main dah lama dah... dari year 2004. Den aku stop in year 2007 sampai lah year end 2011. 

After dat start main balik sbb hectic n stress kalau dah 100% committed to kids n family responsibilities. Ada kala nyer nak jgk lah rilek..tenangkan fikiran. Just for fun lah. Game nie, we can interact dgn other gamers, boleh buy baju lawa2, buy kasut lawa2 and etc lah. Kalau bab friends tu, aku ader friends from as far as USA, New Zealand, Philipines and even Singapore jgk. So far dari Malaysia lom jumpa lagi he he he. 

Not only myself yg playing this game, even my eldest girl, Dyan pon main jgk. At least, aku boleh monitor dia bila dia pakai laptop dia kan. U shud know lah in cyber world nie kan.. mcm2 ader .. baik benda yg good n also benda yg bad too. 

Ok lah.. asik2 babbling pasal game nie tapi tak ckp2 nama game nie pon tak guna kan... hehehe... The online gaming dat I've been playing nie is called Yohoho Puzzle Pirate. This game u all boleh download frm www.miniclip.com. Download n terus letak kat desktop lah so senang nak retrieve bila nak main kan. As usual, dia ader sign in name n password. Aku kasi sample screenshot lah k so tak lah terkial2 nak carik kat mana nak create name lanun  idaman hati tu kan.


Nampak kan yg ader arrow tu... haahh kat situ to Create name pirate. Nanti once u dah click kat situ, ader option utk buat pirate sendiri. Dari nama, rambut, kulit, baju suma tu. So once dah create tu suma, nanti dia suruh sign in lah mcm any online application lah kan. Yang ocean tu, choose "EMERALD" jer k. Sebab ocean2 lain yg ader tu kene bayar utk main.

So once done tu suma, nanti after selecting the pirate kan, u all will be directed to this page.


Hah, once dah kat screen nie kan, maknanyer u all dah online lah. Yang nama berderet2 kat belah kanan tu, is ur friend list. Tu nanti u all boleh add members2. Yang ader pages "News", "Puzzles", "Missions", tu suma kan, u all boleh click2 lah to see aper tu... sbb bila kita hands on nie lagi kita get a better picture of wats going on kan. Theory2 nie adakala nyer org tak paham hehehehe. Aku selitkan a few screenshots of other page screens k...


K yang nie kan, are missions where u boleh ikot other online pirates to buat puzzles. Ader mcm2 puzzles tau. Nanti aku screenshot all the puzzles k. So untuk yg minat boleh lah buat ID pirate nie. Untuk yang tak, nie sekadar pengetahuan jer lah kan.

K, next nyer screenshot;


Haahhh, nampak tak arrow yg kat bawah belah kanan tu. Yang tu duit utk kita beli baju ke kasut ke boat ke, pedang ke..... Yang kiri (yg ader 300,000+) tu, dorang panggil "POES" and yang kanan cuma ader 5 tu, drg panggil "DUBS". Duit2 POES tu akan bertambah tiap kali kita buat missions tak kira kita ikot online pirates ke atau kita ikot computer nyer pirates. Lepas tu kita boleh pegi bank utk tukar POES tu pada DUBS. 

K next, wen we first start playing kan, we are given rumah tapi kecik lah. But boleh beli rumah lain yg lebih besar bila dah cukup duit kita. Mcm savings lah gitu. Jap ek, aku letak screenshot umah aku... tak lah sebesar mana sbb duit asik abis transfer kat budak Dyan nie nyer pirate jer. Hahaha. Dia cuma tau "mummy, i dah takder duit. Kesian pirate i. Mintak 10,000 poes mummy..." Nak tak nak, kita bagi lah jugak kan tapi sekali sekala lah, bukan selalu.. hehehe. Sbb satu kebaikan game nie, dia mengajar budak2 nie utk pandai menyimpan walaupun kat cyber. Dari cyber nie nanti drg akan pandai menyimpan utk dunia luar pulak. 


Hehehe, nie lah umah aku. Walaupun tak secantik mana lah. Yang binatang2 ader dlm umah tu kene beli ek.



Nie bahagian atas, bedroom. Yang bed, wardrobe tu suma pon kene beli. Wardrobe leh simpan baju2 kita kat dlm so dat tak rosak. Sebab baju2, pedang tu suma, dia akan  crumble satu masa nanti. Bila dah crumble, kene beli baru lah jawabnyer. Bila kita ader baju yg tak dipakai and kita keep dlm wardrobe tu, baju tu lambat nak crumble. Baju yg aku pakai tu salah satu yg pernah aku beli pada tahun 2006 dan aku simpan dlm wardrobe tu. Lama kan.......


Baju yang nie, aku beli tahun 2005. Tapi pakai kejap den simpan dlm wardrobe. Ouh yer, pirate2 nie suma kene pakai baju ek... takleh terus tak pakai tau.. heheheh ... ader sensored sikit utk anak2 yg nak main. 


Nie island tempat aku tinggal. Bila kita click tempat yg ader pirate kita berdiri tu, dia akan kluar screen nie. Kat sini, kita leh click to where kita nak go. Bank ke, tailor ke, shipyard ke, aper2 lah terpulang....


Ok, yang nie kapal2 yang ada. Nie kapal aku. Aku nama kan "Finding Nemo". Nie kapal yang paling kecik lah. Ader lagi kapal2 besar yang kita leh buy tapi lagi besar kapalnyer, besar lagi harga nyer. Heheheh. Bila kita dah cukup experience kan, kita leh job lain pirates to join n buat puzzle sama2. Mcm kita kluar gi belayar lah gitu.


Puzzle yang nie salah satu puzzle yang ada. Nie nama nyer Foraging. Bila kita pusingkan 3 same coloured tiles tu kita dpt pecahkan times tu den nanti sikit2 ader lah something yang turun dari atas. Kadang2 dpt buah jer, kdg2 dpt gems dan kdg2 dpt gold. Kira nasib jugak lah.

K, a few screenshots kat bawah nie are some of the puzzles yang ader. Ader banyak lagi puzzles tapi kan kalau nak tau, dun wait any longer.. Jom Kita Jadi Lanun!!!!!!







Macam fun gitu kan.. So jom jom jom.. hehehe. K lah, aku nak stop blog post utk hari nie sbb rasa2nyer mcm dah panjang lebar nie. Lagipun nak paksa budak Qis nie to take her nap. Dari kul 9 pagi bgn, till now dah dekat kul 4.30ptg tak tido2. Nanti bila ader yang tak kene, dia nyer ragam tu, iskkkk benci ah... :P. Stay tune for the next blog post k... (Kalau ader yang tak paham pasal online gaming nie, boleh ajer letak kat comment tu. Gerenti aku sure jawab, dun worry k.) Bye!!!!!


 

2 comments: