* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Thursday, April 16, 2015

~~ BERHABUK - Farm In The City ~~

Haluu haluuu haluuuuu... Ya Robbi.... Ma Sya Allah.... dah berbulan tak update sampaikan dah kluar spider web dibuatnyer. Nasib baik takder spiderman kan.... Since starts skool, mmg tak menang tgn nak update2. Tersangat lah bz menguruskan anak2 especially yg kecik lah kan. Biasa lah first year start skool, so mcm lah ragam dan karenah dia. Kalau bab half way start class, dia mintak teacher suruh kol n mintak balik umah.. dah berkali aku asik ulang alik nak amik dia halfway thru the class. Cakap baik ngan dia tak jln, kasi warning pon tak jalan.... last2 ckp ngan teacher, kalau dia ragam nak mintak balik, ckp ajer yg saya nie dah mula bekerja hehehehe. Terpaksa lah buat mcm nie sbb kalau tak nanti each time kul 10 jer, teacher dia kol ataupun watsapp aku sbb si bdk bertuah nie dah nangis2 nak mintak balik. Mcm2 alasan dia bagi, sakit perut lah, nak mommy lah... But alhamdulillah, it gets better lah as time goes by.... harap2 terus lah mcm nie kan.. hahahahha. Jgn nanti lepas cuti skolah june ngan raya, dia balik semula ragam dia tu... aduiiii .......
Banyak benda sebenarnyer nak citer sampai dah tak tau nak mula kat mana dah nie sbb dah lama tak update. Tapi kita mula satu persatu lah .. itu pon kalau berkesempatan masa lah yer. 
K salah satu yg aku nak citer is "A trip to Farm In The City". Haaahh akhirnyer sampai jugak aku ke tempat nie ngan anak2 hahahah. Sbb berbulan2 dah plan sebenarnyer tapi ader jer hal lintang pukang heheheh. Anak2 mmg suka lah sbb dpt touch animals tu suma lagi2 yg kecik nie. Dia yg super excited walaupun yg dia nampak tu cuma deer jer hehehehe. Nampak kura2 besar pon dia kecoh... heheh anak2 lah katakan...... Tapi aku tak nak lah post byk sgt gambar kan sbb kalau tak nanti jenuh org nak membaca.. :)
Kalau sesiapa yg ada anak2 tu, kalau ader kemampuan dan kesempatan, bawak lah gi situ. Walaupun tak besar mcm zoo, tapi kita dpt pegang most animals kat situ. Itu yg mencabar. Aku yg tak pernah pegang chick, sekali dpt pegang, Ya Allah, punya lah super kesukaan!!!! Hehehehhe. orang jakun lah kata kan.. sbb Singapore mana ada anak ayam kan kekekekke. Ayam grg, ayam mentah tu ada lah.. Ke ke ke.... 
K kita belanja gambar sikit k... 






















Haahh... tu hanya sebahagian animals jer... Ada lagi gambar2 tapi tak yah lah kita upload suma.. Kita kasi suspense sikit lah utk yg blom sampai ke sana. So, kalau ader yg plan nak ke sana, nie info nyer yer.... 

Farm In The City
Jalan Prima Tropika Barat 2, Taman Prima Tropika,
43300, Seri Kembangan Selangor DE.
(kene lalu Giant, blakang Giant ader The Atmosphere, farm in the city nie blakang The Atmosphere)
Monday: 10am - 6pm
Tuesday: Closed
Wednesday - Friday: 10am - 6pm
Saturday - Sunday: 9.30am - 6pm
(tapi sebaiknyer kol dorang dulu lah yer just in case)

Utk harga masuk, kalau takder any changes, utk yang ada Mykad, dewasa RM32 dan RM27 utk anak umur bawah 12 tahun. Yang bawah ketinggian 90cm, masuk free. Kalau foreigner, harga lain yer)


Nie map utk actual location tempat farm in the city nie just incase yg tak familiar dgn area sini yer.
 Direction Map for Farm In The City, Malaysia

Kat dlm tu ada tempat mkn gak tapi masa aku pegi tu, mcm tak best lah bab mkn kat situ n end up aku kluar out of Farm In The City n mkn kat luar jer. Hehehe, Kalau nak mkn yg variety, leh terus drive ke IOI City Mall Putrajaya. Haahh kat situ foodcourt dia, boleh pening pala sbb tak tau nak mkn aper. Suma best2 n mmg byk variety. Nak mknan jepun, korean, western.... mcm2 lah kat situ. Kalau kat foodcourt tu, nak kene naik floor atas skali dan kalau yg nak mkn fast food mcm KFC ke, Tony Romas ke, yg tu kat bawah skali. Hahaha dah jadi mcm directory lak aku nie. Tapi bila bab mkn nie, mmg aku ngan hubby kaki mkn!!! Hahahah mcm mana lah badan tak boyak satu2.

K lah, sekian utk hari nie.. nanti esok2 ader kesempatan lagi, aku sambung lagi  citer2 throwback k.. Salam sayang buat suma dari mommy...


xoxo <3<3<3



Monday, January 12, 2015

~~ SCHOOL STARTS TODAY ~~





Hari nie mula lah anak2 aku suma start skolah. Alhamdulillah suma berjalan dgn lancar. Kalau dulu cuma 2 org jer yang aku perlu settlekan utk ke sekolah tiap pagi, this yr aku kene settlekan 3 org pulak. Dah tambah sorang lah hehehe... Yup Sarah dah mula skolah tahun nie dlm Kindergarten 1. Ingatkan nak masukkan dia tahun lepas tapi memandangkan dia masih pelat n mcm kecik gitu kan, tu yg terbantut plan tu. Anyway, hari nie, jln mcm biasa lah bila bab2 time skolah nie - jammed sajer. But we sampai awal in school, sent off si abg (Danish) and si kakak (Dian) to SKCyberjaya and SMKCyberjaya respectively. Lepas dah antar drg, aku ngan hubby n Sarah, sempat gi breakfast dulu kat Cyberjaya b4 antar Sarah to school Tadika Cahaya Hati sbb Sarah start skolah kul 8 pagi. And for this week, Sarah school hours are 8am - 12noon. Nanti next wk baru mula actual school hours dia Monday and Wednesday 8am - 1pm, Tuesday and Thursday 8am - 12noon and Friday 8am - 12.30pm. So since hubby masih cuti nie today n esok, boleh sempat lah breakfast dulu hehehe.. sbb dia kalau drive dah mcm driver F1. Aku kalau drive, siput pon lagi laju dari aku. Hehehehehehe. Hari rabu nanti, mulalah kehidupan ku yg bz jadi supir, antar hubby keje, antar anak2 skolah, buat keje umah, masak, den amik anak2 balik skolah dan ptg amik hubby pulak.

Anyways, aku flood kan sikit dgn gambar2 anak masuk skolah lah yer.... Jgn boring k....







Untuk kakak n abg, dah biasa sekolah, so aku takderlah fikiran sgt sbb kakak tahun nie Form 4, si abg Tahun 6. Utk Sarah, kali pertama ke sekolah dalam class Kindergarten 1, aku ader lah terpk2 budak nie boleh ke adapt dgn sekolah, dgn kawan2, nangis ke dia nanti, time mkn, dia nak mkn ke... And alhamdulillah, dia boleh adapt.. time mkn dia mkn roti yg aku bekalkan and at the same time dia mkn bubur gak yg skolah sediakan. Tak nangis pon tadi. Syukur.... Tapi tu lah kita tgk esok mcm mana hehehehe. Kadang2 budak nie, first day dia ok, lama2 dia jadi tak ok. Hahahha tu yg tak nak tu nak melayan ragam dia.. lengit..!!!! 

Tadi pon aku dah dptkan buku2 skolah Sarah. Yang kakak n abg nyer mmg dah settle awal2 masa cuti skolah. Sarah punya jer baru dpt tadi, so balik jer aku pon tampalkan nama kat buku2 dia and balut plastic cover skali. Tau lah budak2 umur cam nie, bknnyer tau nak jaga buku2 dia sendiri kan... Hehehehe...


Bila suma selesai mcm nie, at least tak berserabut lah pala otak aku nie. Tinggal nak beli buku2 elektif utk si kakak nie sbb tak tau buku aper yg perlu dibeli since dia dpt masuk class Science 1 dat consist of (English, Maths, Bahasa Malaysia, Pendidikan Islam, Bio, Chemistry, Physics, Add Maths, Sejarah). Bila selesai suma hal2 skolah nie, baru lah aku boleh buat tuition ngan anak2 nie dgn aman. Kalau tak nanti asik dok terpk2 jer. Tak suka mcm tu....

K lah, aku nak bawak budak2 nie kluar mkn dulu, lepas tu karang balik dah nak siap2 utk tido pulak sbb besok nanti kul 5 dah kene bgn lagi. Semoga suma mommy2 happy anak2 dah masuk skolah yer. Aper2 pun pagi2, jgn drive laju2 tau sbb kete byk kat road masing2 berpusu2 nak antar anak2 skolah. Keselamatan harus dijaga juga k.... Sehingga kita berblog lagi.. Salam sayang dari mommy buat suma... 



<3<3<3






Thursday, January 8, 2015

~~ SLACK SIKIT LATELY ~~





Hoii hoii hoiiii..... Aiseyman, lama pulak tak update nie kan.. Sejak dua menjak nie, mcm slack gitu... mcm malas gitu..... Hehehehe... lagi2 bila asik ujan, baju pon lambat nak kering, so aku pon jadi mcm lemau jer gitu. Anyway, blogpost hari nie, takder lah nak citer panjang2.. Just nak summarize what had happened lately nie jer. First, after dpt keputusan PT3 anak aku, walaupun not up to my expectations (high sgt kot aku setkan dia), akhirnyer dah dpt keputusan kelas aper yg akan Dian masuk. Mula2 ingatkan dia akan dpt masuk Accounts ataupun Science 2 (ICT), alhamdulillah, she got in to Science 1. Walaupun subjects dat she will have to go thru is rather tough, tapi insyaallah,  mudah2an Dian dpt 'carry' it fr 2 yrs. 

School sepatutnyer have started last monday tapi ditunda hingga 12 Jan 2015 sbb banjir yg berlaku di area2 yg prone to banjir. And unfortunately, this time banjir mmg teruk betol. Tu yg Kementerian Pendidikan Malaysia lambatkan start school. So nanti 12 Jan, tiga2 anak aku nie akan mula skolah ... including si Sarah skali. This yr masuklah dia ke alam persekolah Kindergarten 1. Expected fr her, CONFIRM NANGIS!!!! Hehehehe. 

Today, aku buat roti jala, kalau org singapore, kita panggil roti kirai. Anak2 favourite. Kalau mkn mmg, sekilo tepong pon tak cukup utk mkn satu hari. Kuah nyer pulak aku masak kari ayam (sbb hubby dah takleh mkn daging dah... sbb HBP). Hmmm.. actually byk lagi nak citer nie tapi disebabkan pala nie dah mula "nyut nyut", mcm takleh aturkan aper yg nak dicerita kan lak. Takper lah, insyaallah kalau ader kesempatan esok, akan aku lakarkan lah esok yer tapi no promises... :)

Till then... salam sayang dari mommy buat suma 

<3<3<3


Monday, December 22, 2014

~~ KEPUTUSAN PT3 HARI INI ~~




Haluuu haluuu haluuuu... Aiseyman, sorry yer sbb tak update since last wk. Busy lah sikit bila dah balik KL nie.. Yup, Im back in KL since 15th December tu. Tapi biasa lah, balik jer ke sini, gi Imigresen Shah Alam utk buat student pass anak2 dan juga yearly pass aku. Lepas tu settlekan buku skolah anak2, baju skolah anak2.... tulis nama kat buku, balut plastik cover kat buku2 drg tu. Nie ader lagi buku2 drg yg lom abis balut. Hehehehe. Bila dtg hari rajin, cepat jer nak buat. Tapi bila dah dtg hari malas, jawabnyer dari esok ke esok nyer lah.... 

Anyway, hari nie nak citer sikit pasal topic blog post nie. Yup, hari nie murid2 PT3 suma dah gi skolah masing2 untuk collect slip keputusan PT3. Same goes to my daughter n me. Pagi tadi kul 9 dah ader kat skolah sbb ader taklimat sikit dari Principal SMKCyberjaya. Dlm taklimat tu, principal ader bagitau jgn hampa dgn keputusan sbb PT3 nie tak sama dgn PMR. Sbb tu ia dipanggil Pentaksiran dan bukan Penilaian... Alaahh bagi aku, as long as tgk A kurang, mula lah kita ibu bapa rasa sedih.. yer tak???? 

Samalah dgn diri aku, bila aku tgk keputusan anak, mmg ader rasa sedih lah jugak sbb aku nie jenis suka expect tinggi sbb aku tau dia mampu tapi bila dipikirkan balik disebabkan soalan2 byk soalan KBAT, and yg drg test soalan KBAT nie utk budak2 umur 15tahun, aku rasa, mcm tak adil lah ader soalan mcm tu. Mana tidak nyer, dlm SMKCyberjaya, cuma sorang jer yg score 10As. 

Tapi tu lah, bukannyer leh gostan balik utk amik balik PT3 tu kan, so redha dan bersyukur jer lah. Sekurang2nyer Dian ader lah jugak score As dlm PT3 dia nie and salah satu subject yg dia dpt A ialah English. 

But seriously, the Education Dept shud do something abt this PT3 lah. And kalau boleh, dimulakan balik semua subjects dlm English. Bahasa Melayu nie lebih senang to take control kalau compare to English... pendapat aku lah tu.. Tak tau lah kalau lain2 parents agree ke tidak... :)

Aper2 pon, congrats to all PT3 walau aper pon keputusan masing2. Sbb sekurang2nyer leh dpt kan E kan... takkan semua subjects dpt F.. betol tak... So just push aside PT3 nie, kita mula tumpukan pd SPM... 2 tahun jer nie.. keje keras gila2, insyaAllah, keputusan akan membuat anda tersenyum....

K lah, aku nak melayan budak kecik Sarah nie.... ader jer lah ragam nyer kalau takder org yg melayan dia main.. Salam sayang dari mommy buat semua... 


xoxo <3<3<3


Thursday, December 4, 2014

~~ SARAH SURPRISE BIRTHDAY ~~




Hai hai hai suma... aiseyman sorry lah yer.. smlm nak update pasal birthday Sarah tapi bz sgt.. tu yg tak sempat. Yup, mcm dah dijanjikan, hari nie aku nak share lah pasal birthday anak bongsu aku nie, Qistina Qaisarah binte Mohamed Abdul Hadi. Hahh amik ko... panjang nama dah mcm MRT kat Singapore.. Hehehehe. 

Actually, takderlah grand mana pon. Just a small simple birthday jer. Tak panggil2 org pon. Cuma family terdekat jer iaitu, my parents, my brother, si birthday girl, si kakak, si abg n me. K lah, nak celoteh panjang2 pon tak guna kan... mesti ramai dah naik malas nak baca dah pon. Hehehehe. K K..... 




The birthday surprise actually started from the 1st December ( a day b4 Sarah's actual birthday). Yup, ptg Isnin (1st Dec) tu, aku kluar ngan adik aku together dgn anak dara sulong gi fetch 'mambang' adik aku nie. Yup, sebenarnyer yg nak bagi present tu is my brother n 'mambang' dia (si L). Kita lepak lah kat Coffee Bean, relax2 mkn2 minum2 dulu b4 finally "L" handed over the paper bag of the birthday gift pada Sarah. Wahh masa tu bukan main excited muka si Sarah nie.. Yerlah, dia tak tau sebenarnyer yg 2nd tu birthday dia tapi tu lah dah hampir 3 minggu dia asik dok nyanyi lagu happy birthday pon... Heheheeh.

Dgn penuh semangat nyer, dia bukak paper bag tu... hah ngkoo.....!!!! Punya lah banyak present dia.... ader bag Sammie frm Samsonite, ader water bottle, ader stationary set, ader pencil box, ader buku ABC and ada baju dress ala2 Queen Elsa gitu.... So masa tu, mmg expression Sarah was so priceless lah. Tak pernah aku tgk muka dia yg terkejut kesukaan tu... Kalau nak tau mcm mana muka dia, pernah tak tgk America's Funniest Home Videos, bila anak2 kecik mat saleh dpt something yg mmg drg suka ... Haahh mcm tu lah muka dia dgn mulut melompong n mata terbeliak hehehehe.. tapi nie bukan terbeliak sbb terkejut nampak antu tau... Hehehehe. Mmg dia hepi lah senang ckp... 

On the 2nd Dec lak, mmg papa aku nak belanja mkn so sekali gus, celebrate birthday Sarah lah... Cake ice-cream dah dibooked pon..... Hahh nak tau kat ner kita surprise dia..??? 






Haahh nie lah gambar2 on Sarah's 4th Birthday. More of a family celebration lah. Mmg masa tu suka sgt dia dpt surprise cam tu.. heheheh... Siap asik berkibas2kan dress dia tu jer.. mcm konon2nyer dia tu princess gitu...... On dat day, yg takder cuma mr. husband jer sbb dia masih kat KL. Tak dpt cuti utk balik Singapore. Leave dia cuma approve on the 15th onwards jer. (Sorry yer mr. husband sbb terpaksa celebrate without u). Takper, nanti balik KL kita buat BBQ to celebrate belated birthday Sarah n mine too sbb aku nyer falls on the 10th Dec :D. Aku ader amik video masa kat Swensens tu... Kalau senang2, tgk n bagi LIKE lah yer... :)



K lah, hopefully terhiburlah dgn bebelan aku dlm citer birthday Sarah nie ek.. Hehehhe. Sehingga bertype lagi, stay tune for tomorrow post k.... Salam Sayang dari mommy;


xoxo <3<3<3


Tuesday, December 2, 2014

~~ HAPPY BIRTHDAY, QISTINA QAISARAH ~~





*knock.. knock.... * Hehehe... Hari nie hari special utk anak bongsu aku. Yup, birthday dia hari nie 2 Dec... tahun 2010. Kejap jer masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah masuk 4 tahun dah budak kecik nie. Rasanyer mcm tak puas masa dia baby dulu. Tau2 tahun depan dah nak masuk K1. Haiizz..... Aku belek2 gambar2 dia dari seawal umur 1 hari sampai skarang... sambil2 tgk video dia gak yg aku upload kat Youtube, tersenyum aku sorang2 mcm org tak betol pon ader bila tgk keletah dia. Kalau boleh rewind, nak ajer aku rewind dari seawal aku masuk delivery suite dulu. Hehehehe. Gila ke aper aku nie.. org lain kalau boleh tak nak tempuh saat yg teramat sakit tu kan... hehehehe. Dari saat menyusukan dia sampai lah skarang bila dia boleh mkn segala mkn heheheh.... Saat2 yg best yg takleh lupakan sampai mati.


Fresh from the oven - a few minutes old.


Now.....


Nanti mlm ader lah plan nak buat small birthday surprise utk dia.. hehehe dia tak tau nie. Confirm ader priceless moments capture kekekeke. Kita nantikan esok lepas aku upload k... 

For now, aku stop dulu la yer... Esok aku sambung lagi citer hal budak hyper sorang nie lagi.... Bye2 utk suma.. salam sayang dari mommy...


xoxo <3<3<3

Friday, November 28, 2014

~~ KINI DI SINGAPURA ~~





Halu halu halu... salam suma... Aiseyman.. sorry lah yer sbb dah lama tak mengupdate blog nie.. Bukannyer aper, sikit ari tu mmg bz sgt sbb mengemas umah dan mengepek (ader ke word nie) luggage. Yup... masa tu dah nak hampir2 cuti skolah kan.. so mcm biasa lah, balik bandar..!!!! Hehehehe. 

Skarang nie, aku ader kat Singapore nie hah... Yes!!! Last Saturday aku dah fly back to my own homeland dah... Balik Singapore nie pon sbb nak renew passport si kecik Sarah nie dan nak register IC utk anak girl yg sulong sbb dah 15 tahun umur nyer. Yup, kat Singapura nie, IC baru hanya dibolehkan utk dibuat after 15yrs of age. Dulu time aku 12 tahun dah kene buat IC dah... tapi nowadays, new rule, government kata umur 15 tahun baru leh buat IC. Mungkin sbb dulu2 tu ramai yg below 15 asik ilang IC kot .. Hehehehe. Alhamdulillah last Wednesday tu dah siap settle dua2 hal, for now just tunggu surat dari ICA jer. Lepas tu nanti dah leh collect. Estimated both siap in abt 1 wks time. 

Bila balik Singapore nie mcm biasa lah, mcm2 mknan nak dimkn.. hehehe sbb kat KL susah nak jumpa/tak pernah jumpa pon dish2 Singapura nie. So alang2 dah balik nie, aper lagi, kita bedallah....!!! ;)

Aku ader lah nak update gambar kat sini tapi tu lah, laptop sendiri tak bawak balik. Nie pon pakai laptop adik aku.. Kah kah kah.. dia ader sendiri, satu dia letak kat bilik aku nie, aku rembat jer lah pakai mcm laptop sendiri hahahaha. So kalau nak tgk gambar2 while I'm in Singapore, feel free tekan kat Instagram tu k.

I will be here in Singapore sampai 15th Dec, 3 wks. Lama kan... hehehehe... Seronok... tapi nanti bila balik KL, lengit sbb confirm umah sure berdanau.. hehehe.. Aku balik ngan anak2 jer nie ah sbb cuti lama kat sini, takkan mr. husband pon nak cuti lama2 kan.... Tapi nanti on the 13th Dec, mr. husband akan nyusul balik sini fr 2 days tu pon sbb nak amik aku dan anak2 balik.. hehehe. Haahh.. lepas tu, byk sgt errands nak dibuat. So kalau tak sempat nak update, sorry2 lah yer. 

For the past days in, mmg selalu merayap jer nie... Hari nie lah baru dok diam2 kat umah parents. Tapi nanti mlm nak kluar. Haahh... papa aku nak belanja mkn... Nyum nyum. Kalau tak lupa nanti aku update gambar kat Instagram k... Senangkan lah gi tgk. Nanti esok nak gi visit makcik aku (adik pd papa ku) pulak. 

K lah, aku nak solat Asar dulu, nak gosok baju satu2 bdk nie.... Sehingga kita bertemu lagi di sini... Berhati2 di jln raya k... Salam sayang dari Mommy di Singapura....




xoxo... <3<3<3