* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Thursday, September 13, 2012

~~ LETIH DAN PANAS ~~


Hari nie aku memulakan hariku dgn mem-vacummkan umah dulu yg berkecah dgn keropok2 and biskut gara2 2 budak yg mkn smlm mlm tu. B4 tido tadi mlm mula2 ingatkan nak vacumm or sapu but becos of si Qis nie dah merengek2 mintak bawak naik atas, terpaksa lah dibatalkan niat dihati tu. Hehehehe. What to do.. budak masih kecik - aper2 priority dia jer lah alamatnyer. Weather memang tersangat lah panas today - seriously... vacumm umah jer boleh berpeloh2 mcm org buat exercise kat luar time2 noon gitu. So u imagine, how bad my perspiration was. Anyway, after done w vacumming tu, i proceed with my mopping pulak. Lat 1 day tak mop jer, bila pijak dah rasa sticky2 sey.. And I dun like that feeling. Nampak kotor sikit jer, sesungguhnyer bijik mata nie dah sakit melihat.. :P.

Selesai mopping umah, aku pon bakarlah roti n buat scrambled eggs - mkn 3 org (me, Danish and Qis). After done with our breakfast, aku pon sambung lah dgn everyday chores aku. Angkat baju smlm yg baru jer kering sbb yesterday raining lah, den sidai today nyer baju. Yup, I washed my clothes everyday. Sbb, kalau disimpan 1 hari, alamatnyer dah mcm kedai dobi lah nanti.. tak cukup tempat. Hahahaha. Budak 3 nyer baju jer dah cukup memenuhkan tempat sidai esp Qisnyer lampin as her blanket fr her to sleep. Selesai jer sidai, aku cuci pulak tuala alas kaki sbb tadi tgk matahari sungguh terik. So this will be the best time lah to get it washed n dried. Ok those important chores all done. 

Next, jadi chef pulak lah. Hehehe. As fr me n danish, we dah mkn heavy breakfast so wont feel like eating lunch so soon. Diyan will be back frm school so mesti nak siapkan lunch b4 she balik. Nie lah pengorbanan seorang ibu.. hari2 to make sure suma proper. Well at least for me lah.. Im a little particular when comes to such stuffs. Todaynyer menu will be rice with telor masak kicap and later nak grg ayam berempah pedas. Hah speak of the devil, my Diyan nie baru jer balik from school and finally budak kecik Qis nie akhirnyer tido. 

Later my next chore will be to lipat baju yg dah kering tu, den check if the baju2 earlier that were left to dry dah kering or not. If yes, boleh lah angkat n lipat skali. 

Ok Im here to share something amusing lah dat happen smlm... Wait2.. nak laugh jap..... 
Ok this happened .... Yesterday, I was outside ngah sidai half of the baju first (another half ader kat washing machine). So aft sidai tu, I was abt to enter umah n saw 2 Mynah birds stealing Orion's food kat dlm cage dia lah. Si Orion nie I have let him in the house earlier. So what i did next was to 'shooh' the birds away. (Its a spontaneous act). Shooh punya shooh, 1 flew away lah... yang lagi satu burung bangang nie, I think dia dah terkejut beruk agaknyer lah kan, go n flew into my house...Grrrrrrr!!!!. (Satu keje aku nak kene gi halau burung pulak)

So end up, aku terpaksa lah mop umah dulu sbb while burung tu flying tadi (sbb dah gugup agaknyer) dia kencet2kan satu umah. "Haaaiiiyaaakkk!!! mcm aku nak siat2 jer bontot burung nie lah..!!". Fly punya fly burung tu.. last2 dia tengek kat window dapor. Aku dgn mop aku yg basah2 sikit nie, aku shooh shooh kan lagi... "Ya Allah, seksanyer nak suruh burung nie kluar.......". Dia terbang lagi.... Ingatkan dia kluar..... Sesungguhnyer menguji kesabaran ku, dia gi terbang naik atas. "Argghhhh!!! Temper temper!!".  Aku dgn step gergasi aku nie, aku naik atas. Qis aku suruh dia main2 kat bawah diam2. Burung tu tengek pulak kat window tempat area lepak. Hehehehe. Siap dgr mcm dia patok2 tingkap tu sbb nak kluarnyer pasal. "Padan muka kau burung, saper suruh kau curik n masok umah aku." Dat particular window mmg aku tak penah bukak.. In fact aku tak penah bukak window.. hehehe sbb takot masok lebah. Kah kah kah. Kasi aku tgk citer antu ke, tikos ke, tgk antu betol2 pon aku tak kisah.. tapi jgn lebah masok umah - boleh phobia tau.

Ok, back to the burung story. Aku tgk kat flooring - "Argghhhhhhh kencet burung lagi!!!". Fed up betollah. Aku nie dah mcm pencacai lap najis burung pulak. Aku bukak tingkap tu so that dia leh kluar. Bila aku dah bukak, dia gi terbang masok bilik aku pulak. Astagfirullah... memang menguji kesabaran ku nie.... Terbang sana terbang sini, carik tingkap tapi takder tingkap bukak, last2 dia tenggek atas wardrobe aku. Dgn perasaan yg penuh give up, aku pon ckp ngan burung tu (dah sewel kan gara2 halau burung, diri sendiri jadi sewel bercakap ngan burung pulak) "Suka hati kau lah nak tenggek kat situ. Aku dah tunjuk kau utk kluar, kau yg bangang sangat kan tak nak kluar. Kau duduk lah kat situ. Kau rasa2 nak kluar, kau kluar ikot tingkap yg aku dah bukak tu. Tapi kau jgn nak berak pulak kat bilik aku ek.. kalau aku nampak kau berak, siap kau, aku siat2 pantat kau nanti." I went down n get the phone to call hub. Elemek.. a very bad idea. Aku diketawakan oleh hub lak - sbb to call him just to inform ader burung masok umah. Time tu mmg bengang lah kejap. But to think back now, hehehe geli hati pon yer. Hub suruh shooh shooh pakai sapu n lead the way to the tingkap jadi dia leh kluar. Hang up the phone with a lot of things lingering in my mind, salah satu nyer terpk, mcm mana nak lead the way biar burung tu kluar. Kang tak pasal2 aku dikencetkan nanti. I went up again to see where the bird was... dlm hati punya lah lega. Dia dah kluar from my room and masok toilet atas inbetween Diyan and Danish rooms. First of all, aku inspect dulu bilik aku tu.. kang ader taik burung bersepah ke kan... Selamat takder. Now the bird dgn mcm 100 gelabah, terbang sana terbang sini in the toilet n trying to kluar out of the toilet window. Duh, dia tu besar mcm tu mana muat nak masok toilet window kan... Akhirnyer aku betol2 give up nak kluarkan dia. And I end up closing the toilet door n biarkan ajer dia kat situ n wait till hub comes back from work. Time tu aku cuma fikir, kalau hidup, panjanglah umur kau; kalau tak, den dah memang ajal sbb masok umah org. Lagipun dah namanyer pencuri kan. Even kalau pencuri manusia masok umah org pon, kalau ditangkap oleh tuan umah or jiran2, drg bedal dulu pencuri tu kasi lembek. Lepas tu baru passkan pd polis. Hehehehe. 

Throughout the day tu, aku just do my stuffs lah dgn anak2. Drg balik I told them abt the bird dlm toilet n told them not to open the door. Sekali skala tu dgr bunyi "chip chip" burung tu. Hehehe. Ok lah tu sbb masih berbunyi. Masih hidup. Kekekeke. 

At abt 9pm gitu hub pon balik frm work. So, first thing he did was to naik atas n shooh the bird out of the house dulu. Dia tu pencinta binatang. Kumbang pon dia amik n buang kat luar. Hehehe. Kalau aku, dah penyek kumbang tu aku hentam ngan sapu. With the sapu, hub shooh the bird out of the toilet... dia terbang2 mcm dlm ketakutan gitu. Mcm lah kita nak mkn dia. Nak buat rendang burung pon isi nyer tak puas mkn.. cheh... Last2 dia terbang bawah. Tu pon dia leh rilek dulu kat sofa. Den hub shooh dia kluar, akhirnyer dia kluar out from the door. Aku pon ckp ngan hub,
Aku: "Dia dah kluar ek bang?".
 Hub: "Daaahhh... dah kluar dah."  
                                       Aku:"Hahh.. kluar pon. Kalau tak keras dia kat toilet tu sampai besok.". 
Hub: "Tak baik sey. Kesian dia."
Aku: "Saper suruh dia masuk dlm umah."
Hub: "Mana lah dia tau."

Hish.. bengang jap dgn hub sbb menangkan burung tadi tu. So akhirnyer, burung tu pon terbang balik umah dan mudah2an dia tau serik hehehehe. And another best part, upanyer satu ofis tau pasal burung masok umah.. Lerr... malu mak :P

Best kan blog hari nie. Panjang lebar. Ader citer menarik tentang burung. Mcm2 hal bila tinggal umah teres.. Hehehe. Dulu kat SG, tinggal flat takder pon benda2 mcm nie happen. Sana selalunyer hantu jembalang tanah jer yg byk. Hehehe. K lah. nak main game jap b4 lipat baju yg berlonggok nie. Orang2 dlm umah nie cuma tau pakai jer. Cuci ngan lipat drg tak tau. 

Sehingga bertemu esok....... Adios Amigos!!!!!!!


0 comments: