* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Tuesday, July 31, 2012

~~ RAMADHAN AL-MUBARAK ~~

Wahh... lama betol tak update kat sini.. Bukan tak nak update yer tapi sbb dah masok bulan Ramadhan nie, biasa lah..lebih bz dari biasa. Ke ke ke... Hari nie dah masok hari yg ke 11 kita berpuasa Pagi dah tentu2 sibuk buat keje umah den by the time dah noon time, sibuk buat persiapan nak masak untuk buka n sahur pulak.. Malam, cuci aper2 yg patot sbb biasalah kan, bila perut masing2 dah kenyang, bab pinggan mangkok tu kita lah yg kene cuci. Early bedtime sepanjang bulan nie sbb anak2 skolah pagi. So karang seawal kul 4.30 pagi dah bgn for sahur. Den terus mandi n siap2 to go to school pulak. Oleh itu, untuk for this month nie, kuranglah berblog yer. Bila ader kesempatan jer baru diupdatekan...
For this whole month of Ramadhan nie, memang dah jadi lumrah time buka - NO RICE AT ALL. Sebab, utk suma ahli dlm umah nie, memang tak biasa buka nasik..mungkin sbb too heavylah. So its always either mee, mee hoon, prata, roti jala n etc. 
Kalau nak citer menu from the start of Ramadhan, panjang lebar lah alamatnyer blog today and u all suma sure bosan membaca. 
As for today, aku dah siap rebus daging. Tadi rebus lebih sikit... sbb utk buka nanti nak pakai half of the daging tu to buat Mee Kuah Telor Ceplok. Nama menu tu based on resepi dari my mom. Yg ada kata Mee Kuah Bandung. So tak kira lah nama aper, asal perut kenyang. And since ader balance tuna chilli smlm tu, nanti later nak buat lagi sandwich tuna chilli goreng. Den half of the other portion of the daging tu, aku nak masak daging kicap lada itam for sahur besok. Today nicely plan walaupun nie kira terjun botol nyer planning. Hahaha. Dari smlm dok pk aper nak masak today... Tadi sahur pon pk aper nak masa for buka nanti.. Last2 ngah sidai baju tadi, tiba2 terbayang mee kuah.. so tu lah menu hari ini. 
Anak2 skolah mcm biasa cuma takder class tambahan or Co-Curriculum for Dyan. Si danish so far lom ader aper2 class tambahan or co-curriculum. 
Alhamdulillah, anak2 blom buang posa until today. Syukur..... Insyallah dorang dpt posa sebulan.. Yg kecik nie biasa lah... Ikot dia jer bila nak mkn.. depan saper dia nak mkn.. hehehe. Then bila time buka, dia pon sebok berbuka mcm org posa. Wuakakaka. Nanti i put in the video of her time buka k. Bukan for the whole 10 days lah but 1 of the days yg aku sempat nak record. Kah kah kah.... 
K lah, enjoyz the video walaupun its a short one k.... Sehingga berkesempatan lagi...... 

0 comments: