* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Monday, November 3, 2014

~~ MIGRAINE LAGI ~~

Halu halu haluu.... benci betollah hari nie... Nak tau sbb aper....??? Well aper lagi, si migraine puaka nie lah yg dtg menyerang kepala aku nie. Tadi mlm dah plan, ari nie nak buat blog post yg interesting sikit lah kan.. Skali, tup tup... "dia dtg... dgn lenggang lengguk nyaaaaa..." Tak suka betollah bila dia dah mai. Sebab buat aper pon, dia sakit. Buat keje umah sakit, masak sakit, duduk diam2 pooooonnnn sakit. Migraine aku nie kalau dah dtg n tak ilang2 after mkn ubat, dia boleh dok kat kepala nie sampai berhari tau. So bila dah berhari2, diri sendiri pon rasa agitated lah. Lagi2 nak melayan karenah anak2, lagi lah makin "bingit" aku dibuat nyer. Especially kalau budak2 nie dah bergaduh antara sesama sendiri.... Haizzz sabar jer lah......
Orang lain pon ader yg kene go thru "puaka" nie gak, tapi yg ader dah mkn ubat, dah tido, ilang dah "puaka" nie. Aku dah mkn ubat berkodi2 pon masih tak ilang. Dah tido mlm walaupun tak tido betol sbb si Sarah nie masih bgn2 fr susu, still "puaka" nie tak nak pegi. Sampai kdg2 tu dah naik jelak mkn ubat ah.... Ader yg kata maybe sbb "puaka" aku nie teruk sgt n ubat yg doc bagi tak brapa kuat tapi aper nak buat kan... aku nie ader allergy to NSAIDS. So taklah mkn ubat sembarang2. Ponstan, Synflex, Biflu, nie suma ubat yg aku takleh mkn. Kalau mkn alamatnyer, bengkak mata aku mcm ikan emas. Ikan Emas aka Goldfish tu sungguhpon mata dia cam tu, lawa lah jugak kan. Tapi kita manusia kalau dah mcm tu disebabkan allergy, Astagfirullah... heheheh urut dada kalau tgk tau. Furthermore, migraine aku nie, kalau dah lama sgt kepala nie, nanti dia mula lah start mabok mcm org kene Vertigo. Haizz.. bermasalah betollah kepala aku nie. Some ppl say, elakkan lah dari mkn benda yg boleh trigger migraine. Masalahnyer, aku tak tau pon aper mknan yg boleh trigger si "puaka" nie to datang. Kadang2 tu, bgn tido jer, dia dah "hinggap" mcm kes tadi pagi lah.. bgn2 jer dah rasa sakit kepala. Tapi usually yg aku notice, si migraine "puaka" nie dia dtg bila dah hampir2 nak menses, mata silau sbb terik matahari walaupun aku dok kat dlm umah jer or kurang tido, Nie lah ubat yg selalu aku dok mkn...... 
Yang utk migraine tu Caffox atau nama lain nyer Cafergot. Yang Novomin tu, mmg aku kene mkn sekali sbb kalau tak nanti kepala nie boleh tiba2 mabok tapi aku tak pregnant ek...
Sikit ari tu aku ader gi Eye Specialist sbb doc suggested kat aku suruh gi check mata sbb ader kalanyer migraine nie dtg berpunca dari mata. So bila aku check mata tu, aku ader astigmatism and also rabun. Yang bab rabun tu mmg aku tau sbb memang pon aku nie kene pakai cermin mata sbb kalau jauh mmg tak nampak. Ader kalanyer sejauh 20m pon tak nampak.. lagi2 kalau signboard. Yang bab astigmatism tu aku tak tau lah aku ader tu... mungkin kerana tu yg kalau aku pakai cermin mata, bila jauh aku nampak tapi bila dekat aku jadih pening den nanti tau2 dtglah si migraine nie... 
Ekk type nyer type tak tau lak upanyer dah jadi satu blog post yg panjang.. heheheheh. Sowie yer. Haahhh.. Aku rasa cukup sampai sini jer lah post utk hari nie k. Tak tahan denyut2 belah kiri nie, sampai telinga, around mata, tengkuk n bahu pon dah rasa sakit nie... Sehingga kita berceloteh lagi, salam sayang dari Mommy yg ngah sakit pala nie...
xoxo <3<3<3

0 comments: