* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Tuesday, August 6, 2013

~~ RAMADHAN YG BAKAL PERGI ~~



Syahdu terasa dihati sbb Ramadhan bakal meninggalkan kita utk tahun ini. Tinggal 2 hari lagi utk kita semua berpuasa sebelom Syawal muncul pula. Entah iyer entah tidak kita dpt bertemu lagi Ramadhan tahun depan, hanya Allah saja yg mengetahui.

Secara ringkas, tahun nie seperti tahun yg sudah2 aku dpt berpuasa walaupun pada mulanya, aku jatuh sakit pd minggu pertama Ramadhan dan terpaksa tidak berpuasa selama 2 hari. Setelah kembali sihat, aku teruskan perjuangan puasa ku. Setelah dpt berpuasa lebih kurang seminggu lebih, laaaa keuzuran lah pulak. So 6 hari lah terpaksa 'MC' kan diri. Total tahun nie yg hendaklah aku Qada' balik puasa = 8 hari. Adoii.... nampak mcm nombor tu sikit gitu kan. Tapi nak menempuh 8 hari lagi...... dot dot dot.. hehehehhe. Tapi kdg2 bila dipikirkan balik bagus jugak lah sbb boleh lah kawal makan dan turunkan berat badan yg senantiasa berat nie. Entah bila lah boleh ringan balik. Wuahahaha.

Tahun nie adalah tahun pertama, aku tak dapatlah masak2 sehari sebelom Syawal iaitu esok. Tiap2 tahun memang tak pernah miss, sure aku masak2 lauk raya - Sayur Lodeh, Ayam Kurma, Sambal Goreng dan juga Ketupat Instant ke ke ke.... Dan tahun2 sudahnyer tu sbb ader mertua utk dikunjungi disini. Tapi setelah arwah ibu mertua ku meninggal dunia tahun lepas, bapa mertua ku pula menyusul bulan March tahun nie. Lagipun, tahun nie hubby pulak tak dapat cuti esok. Kalau aku sorang nak masak, terkial2 lah alamatnyer. Anak dara yang sulung nie nanti dah sibuk melayan yg kecik nie. 

Tahun nie juga, kami sekeluarga decide to raya earlier sbb selalunya, kami balik ke Singapura pd hari kedua. Tapi mulai tahun nie, memang jangkanya akan balik SG sama ada sehari sebelum raya ataupun raya pertama. Mama aku di SG pon berharap kita dpt balik early. 

For now, aku hanya mampu berdoa dan terus berdoa hoping hubby leh dpt release dari work early esok. Leceh betol kalau keje ngan stock data processing nie sbb dorang ader month end report yg harus diselesaikan latest by 7th of every following month. So, doakan lah jugak lah yer mudah2an hubby dpt balik awal esok jadi kita dpt lah balik SG esok. Kalau balik hari pertama tu, mmg ah confirm road jam nyer lain, nanti kat immigration nyer pulak lain citer.

Tahun nie raya, ingatkan boleh lah sumbat baju2 raya suma dlm satu bag. Aiseyman, upanyer takleh lah. So kene lah bawak 2 luggage. Nie pon aku dah 3/4 pack. Ader lagi sikit2 yg perlu dimasukkan dlm luggage tu. Jap lagi karang sambung lah lagi... kwang kwang kwang.....

K lah, we stop fr now kat sini. Sehingga kita berpotpet lagi after aku balik raya nanti, ku pohon kemaafan jikalah ader terkasar bahasa tersilap kata disepanjang berblogging nie dan buat semua umat Islam, Selamat Hari Raya Aidilfitri minal aidil wal faizin.....

"BERHATI2 KETIKA MEMANDU"


xoxo.......<3<3<3

0 comments: