* GOOGLE+ FANS *

* FANS *

Wednesday, May 1, 2013

~~ Labour Day Without Holiday ~~



Helo helo helo.... Aper kabar semua sekelian makhluk2 di blogger nie. Harap2 semua sihat lah yer. Yup2... dah lama tak update blog kan. Tu lah. Penyakit Malas ngah menyerang lah. Niat di hati mmg nak update tapi each time bila dah click Blogger.com kan, terus macam takder idea on wat to write.
K, enuff of the babbling, hari nie is Labour Day (Hari Pekerja). So in general, all staffs are on holiday mood lah today except those yg working shifts yg masih terkial2 at work kan. Well, hubby is on of them lah. What to do, dealing in the stock market industry, mana ader cuti. Hahaha.. Pelan2 kayuh jer kat keje tu lah yer sayang... ke ke ke.

As for me, although kat umah, still no holiday today for me lah. Masak jln terus ha ha ha. Lagi2 the kids are at home today n hubby is at work. So its the same mcm hari2 biasa2 lah. No diff at all. Menu utk hari nie is Sambal Tumis Sadin mix w Tahu Lembek Grg & Bubur ChaCha.

K for now nie, home situation, Qis is asleep (finally - bersih jer umah buat setakat nie), Dyan is upstairs in her room (tak tau lah dia buat aper. Kalau tak tido, depan laptop dia lah tu) and Danish is here in the hall w me (tgk tv - cartoon tak abis2 lah utk dia); & utk aku, ngah rilek jap lah lepas penat buat aper yg aku sepatotnyer buat tiap2 hari. 

Penat badan satu hal, penat menahan marah yg teramat sgt pon satu hal lagi. Kids, mmg biasa lah, drg full of craps n tantrums kan. Kalau 1, its so much easier to manage. 2 still ok jgk. Tapi kalau dah 3 org nyer ragam, haaiizzzzz.... Allah saja yg tahu. Kdg2 tu rasa mcm nak karate jer drg nie. 

K, aku citer sikit lah ek hal2 drg nie. First kita talk abt Qis. She played w my badminton racket tadi. Dah siap bukak sarung racket tu. Lepas tu dia tinggalkan just like dat. Aku tegur lah suruh dia sarungkan balik. Ekk ekkk dia buat derk jer. Aku dah lah penat tahap maximum, lepas tu kita ckp dia buat pekak jer. Hmmm aper lagi, aku bgn, terus tuju ke rotan yg ngah siap cantik tergantung kat tembok tu n terus warning dia "U pick up the badminton n put back the casing. If not u sure kene whack by mommy. Pick it up now!" Di sebabkan dah nampak aku pegang rotan kan. dgn pantas dia terus angkat n terkial2 nak sarungkan balik. Aku pon terus simpan balik lah rotan tu kan... (Tektik mesti ader)

K now, 2nd story lak si Danish nyer hal. Ntah tak tentu pasal nak tunjuk perasaan, kasi tonggang langgangkan mainan Qis, berserak the whole hall. Aku tanyer kenapa, dia tak nak ckp tapi tunjukkan muka yg "tuuuuttt tuuuuttt" tu. Again, be reminded yg aku nie dah penat buat keje umah, lepas tu tunjuk perasaan mcm tu. Aku dah cukup bebelkan dia, lepas tu aku diamkan diri. Aku tak pandang, tak tanyer n tak ckp aper pon. Den dia dtg dekat n ckp "Mommy, i nak mkn." Tadi2 tu padahal dah mkn nasik pon. So aku assume dia nak bubur ChaCha lah nie. Aku pon bersuara "Tadi tu kan dah mkn nasik, wat do u want to eat lagi?!" (dgn nada marah dan fed-up nie). Den dia jawab, "I nak mkn bubur ChaCha." Dlm hati, dah agak dah. Aku pon respons balik, "Dah nak masuk 10tahun. Tak tau nak amik sendiri?". Dia diam ajer. Hmmm diam ajer ek.. mmg mengundang kene bebel lagi lah nie. Aku pon sambung respons tu, "Dah besar, dah pandai amik sendiri, masih nak mommy amikkan jugak? Patotnyer u dah besar nie, pandai nak ambil hati mommy. Nie tidak, nak meragam tak tentu pasal. Haahh, sekarang mommy nak diamkan u. Pandai2 u lah amik sendiri. Nak mkn ke nak aper ke, u punya pasal. Dah berkali mommy nasihatkan u, jgn buat perangai mcm tu. Ekk ekk, tak nak dgr. Buat lagi. Buat mommy unhappy lagi. Bagus lah. Now mommy nak diamkan u. Nak u ingat, NOT TO TAKE ME FOR GRANTED!!". Lepas tu dia gi dapor, n amik sendiri bubur chacha tu. Pandai pulak amik sendiri!! (mcm nak lempang pon yer sey)

Haaaahh.... amik ko!! Nak tunjuk perasaan konon. Dia tak kenal betol mommy dia nie. "I CAN VERY EVIL DAT U WILL REGRET FR THE REST OF UR LIFE."

Last situation pulak, si anak dara sorang nie. Kita dah cucikan baju, kita lipatkan baju, suruh dia bawak naik lipatan baju tu pon susah sgt. Nie dia bawak naik dia punya jer. Tu mmg blom kene bebel lagi tu sbb dia angkat baju lipatan dia, dia terus naik atas n tak turun2 lagi. Kejap lagi karang mmg kene "azan" kat telinga dia tu.

Gini lah ragam anak2. Kita diam, drg lagi take us fr granted, bila kita bebel drg kata kita bising... Haaaiizzz.... sabar jer lah. :-P.

K lah, utk hari nie, sampai sini jer lah. Otak penat nie he he he..... Have a great holiday today semua..... 

xoxo..... <3



0 comments: